Tag Archives: nenek

Wanita Wajib mandi Wiladah

WAJIB MANDI WILADAH SELEPAS LAHIRKAN ANAK Kepada yang dah tahu, Alhamdullilah, Kepada yang belum, Selamat membaca dan jadikan lah amalan, dan semoga dapat memberitahu rakan dan taulan yg lain…… Salam… sebarkan.. maybe ramai yg x tahu.. Moga ILMU ini dimanfaatkan bersama..Insya- ALLLAH… Memang betul kenyataan tentang ‘Mandi Wiladah’ itu.. kami telah bertanyakan hal ini kepada […]

Rate this:

Wanita: 19 Hadith Rasulullah saw

SEMBILAN BELAS HADITH RASULLULLAH S.A.W MENGENAI WANITA 1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”. 2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka […]

Rate this:

Lafaz Lelaki dan wanita

CERPEN DIALOG LELAKI DENGAN WANITA “WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini? LELAKI : Kamu!!! WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa? LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti). Kamu, tulang rusukku! Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. […]

Rate this:

Elak 14 ciri Dayus

RINGAN-RINGAN SEBELUM KAHWIN Jika seorang bapa mengetahui ‘ringan-ringan’ anak dan membiarkannya, ia dayus! Ingin saya tegaskan, seorang wanita dan lelaki yang telah ‘ringan-ringan’ atau ‘terlanjur’ sebelum kahwin di ketika bercinta, tanpa taubat yang sangat serius, rumah tangga mereka pasti goyah. Kemungkinan besar apabila telah berumahtangga, si suami atau isteri ini akan terjebak juga dengan ‘ringan-ringan’ […]

Rate this:

21 Pedoman untuk wanita

21 PEDOMAN BUAT WANITA 1. Terima Lelaki agar Dia Menerima Anda. Mungkin tiada perkataan yang lebih sesuai untuk menyatakan ini selain dari ‘Terimalah lelaki sebagai sediakala”. Terima dia sebagai lelaki. Yang penting untuk anda mengetahui ialah mengenai lelaki, bukan mengubah lelaki. Jika anda mahu mengubah personaliti lelaki yang menjadi kekasih anda atau suami anda, dia […]

Rate this:

Hantaran kahwin orang melayu

HANTARAN KAHWIN Untuk mereka yang bakal/berhajat nak kahwin…. yang dah lepas tu, mungkin nak tahu juga sebab musababnya….. Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata orang ikut market price. Kalau harga emas naik; naik lagi harga bakal-bakal bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekutlah; sengkeklah; tak mampu jangan ada hati […]

Rate this:

5 Fakta benar mengenai wanita

FAKTA BENAR MENGENAI WANITA WANITA TIDAK PERNAH PUAS HATI Hakikatnya: Wanita sentiasa mahu perbaiki keadaan supaya lebih baik Yang sebenar2nya tentang Mitos 1: Wanting to make things better is not the same as never being satisfied with anything. Katakan anda menyuruh seorang teman pejabat membaiki kerjanya, sedikit pembetulan, di sana dan di sini, tetapi ini […]

Rate this:

Berapa harga isteri anda?

HARGAI ISTERI ANDA Mulianya seorang isteri disisi Allah… Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka…… Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah […]

Rate this: