Hebatkan Dakwah islami

PERHIMPUNAN umat islam di ijtimak AUSTRALIA

Apa sebenarnya masalah umat akhir zaman?

Salam, Pernah tak kita terfikir sebenarnya apa masalah umat akhir zaman.
Umat ini telah dihina, direndah-rendahkan dan dicabut kehormatannya dengan rakus dan tanpa belas kasihan sedangkan umat Islam merupakan sebaik-baik umat di muka …bumi ini.

Allah bersama-sama dengan kita.Tapi kenapa Allah membiarkan kita dalam kebinasaan?

Telah berbagai-bagai cara yang digunakan untuk ‘mengalahkan’ musuh-musuh Islam spt zionis dll.Antara yang diketahui umum adalah dengan memboikot barang2 agent2 zionis dan membuat perhimpunan mengutuk tindakan zalim bangsa2 yahudi,nasrani dll.Kempen ini dah jadi satu tradisi masyarakat Islam,berjalan mengikut musim.

Contohnya apabila telah tiba musim penduduk Gaza disembelih,maka dengan serta merta kempen boikot dan perhimpunan berjalan secara besar-besaran.Malah apabila melihat orang lain tidak menyertai boikot tersebut dirasakan seperti mengkhianati Islam!!Tetapi setelah 2 hingga 3 bulan,mereka yang sibuk boikot memboikot senyap bagai tiada apa yang berlaku.KFC yang dipandang hina semasa berkempen kini menjadi juadah yang menyelerakan.wah wah wah Kata Syeikhul hadith maulana Innamul Hassan dalam bukunya,”Kemunduran Umat dan Penyelesaiannya”.Semakin diubati semakin teruk, kerana punca masalah tidak diagnos dengan betul. Penyelesaian yang dibuat tidak menyelesaikan masalah.

Apa masalah sebenar?

Di zaman Rasulullah S.A.W semasa Perang Badar, tentera-tentera islam pergi berjihad fisabilillah dalam keadaan serba kekurangan.Hanya 2 ekor kuda dan 70 ekor unta sahaja kenderaan yang dapat digunakan.Tapi Allah hantar beratus2 malaikat untuk bantu tentera-tentera Islam memerangi golongan kafir Quraisy.

Pada zaman kekhalifahan Umar R.A.Semasa Jemaah Saad bin Abi Waqas R.A mara ke Madai’n ( Parsi ),mereka berjalan di atas permukaan air dengan bantuan Allah. Allah bantu Sahabat-sahabat RA.

Tapi kenapa umat Islam pada hari ini tak dapat bantuan Allah?
Kenapa Allah SWT biarkan orang Islam dibunuh di Palestine?

Ulama yang telah bermujahadah dah sediakan jawapan untuk masalah ini..
Inilah musibah yang telah menimpa Umat Islam akhir zaman!Orang Islam dah buat satu dosa yang besar kerana meninggalkan dakwah!

Berjuta-juta umat manusia telah mati tanpa Kalimah Lailaa ha Illa llah.Yakinlah di padang Masyhar nant mereka akan tuntut daripada setiap umat Islam yang mempunyai Kalimah tersebut. Tapi bagaimana kita semua nak dakwah kepada orang-orang kafir sedangkan orang islam sendiri telah rosak amalnya,yakinnya?

Sekiranya orang kafir minum arak,maka ramai orang juga islam minum arak.
Sekiranya orang kafir berzina dengan seorang pelacur,maka ramai juga orang islam yang berzina dengan pelacur,malah lebih kerap daripada orang-orang kafir.

Jadi kita perlulah dakwah orang Islam kepada kesempurnaan agama.
Hari ini agama dah sempurna tapi amal agama belum sempurna dalam diri umat Islam.
Yakin Orang Islam kepada Allah,bukan seperti yakin Sahabat-sahabat RA.
Orang Islam telah yakin bahawa HARTA,TENTERA dan EKONOMI merupakan asbab kepada kejayaan umat Islam.Sahabat-sahabat RA tidak pernah sama sekali yakin dengan kekuatan tentera,senjata,ekonomi dan kerajaan.

Dalam diri mereka hanyalah ada yakin kepada Allah! Hari ini orang Islam buat dosa yang besar meninggalkan dakwah . Dalam hati setiap umat Islam hari ini yakin kepada selain Allah S.W.T. Ini syirik kepada Allah ( Dosa / Maksiat yang paling besar adalah syirik kepada Allah) Bagaimana nak dapat bantuan Allah?

Alhamdulillah pada hari ni telah ada jemaah yang dibentuk mirip kepada usaha Nabi S.A.W.Jemaah dibentuk untuk bawa seluruh manusia di dunia untuk dekatkan diri kepada Allah S.W.T, untuk tarik rahmat Allah SWT melalui pengorbanan diri, masa dan harta di jalan Allah SWT.

Ulama yang telah berkorban beritahu, setiap orang yang dakwah kepada umat Islam yang jauh dari agama kepada dekat kepada agama lebih baik daripada dakwah kepada 10 orang kafir.Buat pengorbanan agama untuk tarik rahmat Allah SWT, seperti apa yang Abu Bakar RA dan sahabat2 RA telah lakukan.

Tinggalkan kesenangan di rumah,kampung halaman dan keluar di Jalan Allah untuk tarik rahmat Allah SWT. Masjid hidup 24 jam dengan amalan dakwah , taklim taklum, ibadat dan khidmat. Masjid2 kita pada hari ini dikunci selepas isyak. Tiada amalan untuk tarik rahmat Allah SWT.

Apabila 10% umat Islam(lelaki) solat secara berjemaah akan tertariklah rahmat Allah SWT. Apabila 50% umat Islam(lelaki) solat secara berjemaah maka ekonomi, kuasa pemerintahan dan kekuatan tentera akan Allah bagi kepada umat Islam. Apabila lebih daripada 50% umat Islam(lelaki) solat secara berjemaah, Allah SWT akan hinakan orang kafir dibawah kaki umat Islam.

Bagaimana mahu berdakwah?

Definisi Dakwah supaya menukar daripada kesempitan kehidupan dunia kepada keluasan kehidupan akhirat yang kekal abadi,daripada kejijikan kekayaan dunia kepada kemuliaan kehidupan akhirat,daripada tipu daya dunia kepada kehidupan sebenar di akhirat.

Semua Nabi-nabi diutus oleh Allah SWT berdakwah. Nabi Musa, Nabi Isa, Nabi Ibrahim, Nabi Nuh dan semua nabi a.s menyeru atas perkara yang sama sehinggalah Nabi terakhir, NAbi Muhammad SAW. Dan setelah itu tiada nabi yang akan diutus untuk memberi peringatan kepada manusia.

Ulama beritahu kerja kenabian iaitu Dakwah terpikul atas bahu semua umat Islam. Umat ini adalah umat Dakwah. Kemuliaan umat ini ada dalam kerja kenabian. Umat ini masuk ke syurga dahulu berbanding umat2 yang terdahulu atas kemuliaan Dakwah.

Umat di akhir zaman mempunyai umur yang pendek tidak seperti umat terdahulu yang berumur sehingga seribu tahun tetapi ganjaran kepada umat akhir zaman berganda-ganda berbanding umat terdahulu.

Tertib dakwah:

Perlu bentuk jemaah dan dihantar ke seluruh dunia melalui mesyuarat yang diputuskan oleh amir jemaah yang telah dilantik oleh ahli mesyuarat tempatan. Jika tidak keluar fisabilillah(di jalan Allah) perlulah hidupkan suasana agama setempat, Hidupkan surau surau dengan amalan masjid Nabawi seperti di zaman nabi SAW (Dakwah,Taklim wa taklum,ibadat dan khidmat).

Buat mesyuarat harian untuk tahu mengikut keperluan agama ditempat setiap muslim. Siapa yang perlu jumpa pada hari ni untuk ajak mereka dekat kepada Allah. Hari-hari perlu bagi masa untuk agama sekurang-kurangnya 2 1/2 jam jumpa manusia dari hati ke hati ketuk pintu setiap rumah orang islam dikampung masing-masing, dakwah mereka kepada kebesaran Allah. Buat bacaan taklim 1/2 jam di masjid @ surau – Baca fadhail amal atau muntakhab hadith yang ditulis oleh syeikhul hadith.

Insyaallah kita akan ditolong allah apabila kita menolong mesyiarkan islam dalam urusan agama kita. Amiin.

%d bloggers like this: